Počítačové vírusy
Asi väčšine z vás pri vyslovení týchto slov zamrazí, preľaknú sa, či veľa ďalších negatívnych emócií pocítia. Poniektorí sa rozpamätajú ako sa im počítač spomalil alebo náhodne padali aplikácie. Poväčšine v dnešnom internetovom svete sprievodným efektom zavíreného počítača je množstvo samovoľne otvárajúcich sa okien a veľa otravnej reklamy.
V horšom prípade sa poslednú dobu množia účelovo zmazané alebo zakódované dokumenty, čo už nie je žiadna sranda.
Nie však vždy tomu tak bývalo. Tí skôr narodení čo si pamätajú ešte disketovú éru bez internetu, len so systémom MS DOS, si možno teraz s radosťou zaspomínajú na vtedajšie vírusy. Antivírusy boli ešte v plienkach, aj keď musím uznať, že v prvej polovicu 90 rokov som už používal antivírus ako NOD alebo AVP. A nájdené vírusy som si kopíroval na disketu ako takú zbierku s názvom Zoologická záhrada.
Jeden krásny príbeh mam takto s vírusom Yankee Doodle. Bol to v podstate neškodný vírus, jeho základom bola nekalá činnosť v podobe zahratia Yankee Doodle pesničky v prípade, že sa spustil zavírený súbor. Odvírovali sme takto jeden z počítačov s týmto vírusom ešte v mojom predošlom zamestnaní, ale kolegyňa nás prosila aby sme ten vírus nemazali. Pretože vírus sa aktivoval pravidelne o 17:00 a kolegyňa keď počula túto pieseň, tak vedela, že už je časť ísť domov 🙂 .
Za moju IT éru sa tak doteraz nikdy nestalo, že by ma niekto prosil aby som počítač neodvíril :).