Ako sme si vyberali notebook
V oblasti IT pracujem už vyše 20 rokov a vždy som šíril osvetu medzi zákazníkmi, že notebook si treba vyberať podľa toho, na čo ho budete primárne používať.
Keď sme dostali ponuku na spoluprácu od Lenova, okamžite som vedel, že model x270 je tá správna voľba.
Poďme ale pekne po poriadku a vysvetlime si dôvody výberu tohto modelu notebooku na náš mototrip Magadan 2018.
Výber notebooka moji spolucestovatelia nechali na mňa, šiel som teda podľa môjho uvažovania. Na začiatku najdôležitejšia otázka: na čo chceme notebook používať? Písanie blogov, rýchla úprava a spracovanie nahratého videa, zálohovanie microSD kariet, presun dát, úprava fotografií, upload dát na internet. Ako ITčkár keďže chcem byť stále v kontakte s mojim online svetom, tak bežné office aplikácie, emaily a samozrejme pripojenie ku nám do firmy.
Aké vlastnosti tento notebook musí mať? Notebook by mal byť malý, odolný, ľahký, s normálnym výpočtovým výkonom a serióznou výdržou batérii.
Malý notebook je u mňa notebook s uhlopriečkou do 12.5“. Ktorý ľahko strčím do moto-tašky. Musí byť odolný, aby zniesol otrasy z cesty a samozrejme výkonný so serióznou výdržou baterky, keďže veľa času budete tráviť v divočine.
Poďme sa ale pozrieť na technické parametre trošku detailnejšie.
Naša x270 má matný displej (neznášam lesklé displeje, nezniesol by som pohľad každý večer do notebooka a zhrozil sa, že ježišmária, ako vyzerám ?) s veľkosťou 12.5“, síce rozlíšenie displeja je len HD, ale na moje vyše 40ročné oči asi plne postačujúce. Notebook poháňa procesor Intel 7 generácie radu i5. To je pre mňa hranica notebooka s normálnym výkonom.
Pamäť RAM je v optimálnej kapacite 8GB. Samozrejmosťou je SSD disk. Rýchly SSD disk beriem už ako samozrejmosť. Neviem si už predstaviť prácu s klasickým HDD. Bohužiaľ náš notebook má kapacitu len 128GB. No nejak sa s tým budeme musieť vysporiadať. Notebook ma slot na SD kartu, takže ideálne pre prácu s médiami + je vybavený slotom pre SIM kartu na mobilný internet. Určite radi využijeme. Čo je ale najpodstatnejšie, tento model notebooka ma dve baterky, takže výdrž by mala byť niekde na úrovni 10h. Čo je myslím skvelá optimistická predpoveď na dlhé večery v stane.
Notebook nie je veľmi tenký, takže váhou určite nebude patriť medzi „ultrabooky“, za to chassy notebooka je z odolných materiálov. Vychádza z rady legendárnych „Tčkových“ modelov. Pamätám si veľmi dobre tieto Tmodely, mal som voľakedy tiež takýto. S obľubou som svojim zákazníkom demonštroval odolnosť jednoduchým testom, postavil som sa na svoj notebook oboma nohami. Malo to ale jednu nevýhodu, na notebooku som mal už permanentný odtlačok topánok, ale notebook to vždy vydržal ?. Takže túto odolnosť očakávam aj od našej x270.
Sám som veľmi zvedavý ako si notebook poradí v náročných podmienkach. Naviac notebook budeme aj seriózne používať. Môžete sa teda tešiť na série rôznych článkov a postrehov s našim Lenovo notebookom a ITčkárom na cestách.